Thursday, January 24, 2013

Όσο πιο σπουδαίος είναι ο άνθρωπος τόσο πιο μεγάλο είναι το γιατί...

Με μεγάλη συγκίνηση η "Ανείπωτη Ιστορία" αναγγέλει ότι έφυγε από την ζωή την Πέμπτη το πρωί 24-01-2013  στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων ένας μεγάλος Έλληνας (και άνθρωπος συνάμα όπως θα έλεγε) : ο Μιχάλης Κολυβάκης.
Ένας λάτρης της Ελλάδας, της επιστημονικής έρευνας, θαυμαστής της Αμερικάνικης επιστημονικής προόδου και αγνός σοσιαλιστής. Σε όλη του την ζωή επιδόθηκε σε ένα αγώνα για την διατήρηση της Ελληνικότητας από τους συμπατριώτες του και την εμπέδωση της σημασίας της έρευνας για την ζωή των ανθρώπων.
Άνθρωπος ανοιχτού πνεύματος, που καταλάβαινε εύκολα τα σημεία των καιρών, υπήρξε από τους πρώτους που υποστήριξε σοσιαλιστικές κατευθύνσεις διακυβέρνησης στην Ελλάδα της δεκαετία του '70. Αργότερα δεν δίστασε να συγκρουστεί με τις επικρατούσες απόψεις και να ταχθεί υπέρ της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας-κοινωνίας και της προώθησης της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" προς όφελος του κόσμου όπως έλεγε.
Παιδί πολιτικών προσφύγων, ήταν φίλος της εθνικής συμφιλίωσης καυτηριάζοντας πολλές φορές τις επιλογές της αριστεράς. Αξέχαστη θα παραμείνει σε όλους η μαχητική αθρογραφία του στον τοπικό Ηπειρώτικο Τύπο όπως και οι αγώνες-προτροπές για την διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης.
Σίγουρα στο ευρύτερο Ελληνικό κοινό ο Μιχάλης είναι άγνωστος και η ιστορία του ανείπωτη. Πολύ σύντομα η  "Ανείπωτη Ιστορία" δεσμεύεται πως θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην ζωή του διανθισμένο από γραπτά του.
Συνήθιζε να λέει στους νέους : όπου γη και πατρίς!

Αιωνίας η μνήμη σου μεγάλε Μιχάλη Κολυβάκη.

No comments:

Post a Comment