Thursday, December 17, 2009

Λίβερπουλ: Η πόλη των Νοτίων


  Λίβερπουλ: Μια γοητευτική πόλη στον βορρά της Αγγλίας με το λιμάνι της γνωστό παγκοσμίως. Μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία. Αν ρωτήσεις έναν Ευρωπαίο  τι σημαίνει Λίβερπουλ πιο πιθανό είναι να εκθιάσει την ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης της δεκαετίας του '70 και '80. Ένας μη-Ευρωπαίος ίσως μιλήσει για το θρυλικό συγκρότημα των Beattels.
  Για τους λάτρεις της αμερικάνικης ιστορίας όμως το Λίβερπουλ είναι συνδεδεμένο με τους Νότιους του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865). 150 χρόνια πριν η πόλη ήταν μεγάλο κέντρο εμπορίου και δουλεμπορίου και πολλοί Ευρωπαίοι αναχωρούσαν ως μετανάστες από εκεί για τις Η.Π.Α. Επίσης δέχονταν επισκέψεις από πολλούς θαλασσοπόρους και ναύτες.
  Στις αρχές φθινοπώρου μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη συγκίνησε τους λάτρεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου. Ο Tom Sebrell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με έδρα το Queen Mary, βρέθηκε με τους μαθητές του μπροστά σε ένα τραγικό μα συνάμα ευχάριστο θέαμα: τον τάφο του Charles Prioleau.
  Ο Prioleau είχε γεννηθεί στην Νότια Καρολίνα (South Carolina), μια από τις πολιτείες των Νοτίων, και υπήρξε υποστηρικτής τους στον Εμφύλιο. Κατά την διάρκεια του πολέμου βρισκόταν στο Λιβέρπουλ έχοντας επιχειρήσεις εμπορίας κυρίως βαμβακιού. Η βοήθεια του προς τους Νότιους αφορούσε προμήθειες υλικών, όπλων και αγορά-εξοπλισμό μεγάλων πολεμικών πλοιών. Έτσι μέσω των ενεργειών του αγοράστηκαν και ναυπηγήθηκαν στο Λίβερπουλ τα ξακουστά πλοία των Νοτίων CSS Alabama, CSS Florida ενώ το CSS Sheinandοah ναυπηγήθηκε στο Tyneside.
  Μετά την ήττα των Νοτίων ο Prioleau εξαφανίστηκε από το Λίβερπουλ. Η εταιρία του Fraser, Trenholm and Co. φαλήρισε εξαιτίας αποζημιώσεων. Οι απόγονοι του, που σήμερα ζουν στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Αφρική δεν ήξεραν που θάφτηκε. Κάποιοι νόμιζαν οτι ήταν στο Βέλγιο ενώ άλλοι είχαν ακούσει οτι βρισκόνταν σε ένα μέρος με το όνομα Kelsall.

  Ο καθηγητής Sebrell τελικά ανακάλυψε τον Prioleau στο Kensall Green Cemetary του Λονδίνου όπου βρίσκονται και οι σοροί άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως της Lady Byron (σύζυγος του Λόρδου Βύρωνα), ο Antony Trollope κτλ. Φαίνεται οτι μετά τον Εμφύλιο ο Prioleau μετακόμισε με συγγενείς στο Λονδίνο. Εκεί μετέφερε πολλά προσωπικά έγγραφα από το Λίβερπουλ τα οποία μαζί με τα αρχεία της εταιρίας του αποτελούν το αρχείο Fraser Trenholm Archive που σώζεται στο μουσείο Liverpool Maritime. Μέσα σε αυτά τα αρχεία μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα την κινητοποίηση του στον αγώνα των Νοτίων μέσω δανείων, ναυπήγησης πλοίων, αλληλογραφίας με Αμερικάνους Αξιωματούχους κατά τον εμφύλιο κτλ. Μάλιστα αναφέρετε στα αρχεία οτι το 1864 διοργάνωσε συνάντηση-Bazaar επωνύμων στο Λίβερπουλ στην εκκλήσια St.George με το όνομα Southern Prisoners' Relief Fund. Σε 5 ημέρες συγκέντρωσε 20.000$(!) ενώ υπήρχε και λαχειοφόρος με δώρο ένα γαϊδουράκι!
  Ο Prioleau απεβίωσε το 1877. Το μνήμα του είναι λιτό, δεδομένου της ζωής που έκανε, ενώ η οικεία του στο Liverpool (στολισμένη με κάθε λογής αντικείμενα που παραπέμπουν στους Νότιους καθώς και πορτρέτα αυτού και της συζύγου του Mary) ανήκει πλέον στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Η δε χώρα που τον υποδέχτηκε στα χώματα της αναγκάστηκε να πληρώσει στις ΗΠΑ 3.3 εκατ.λίρες (!) αποζημίωση το 1873 εξαιτίας των καταστροφών που επέφερε στους Βορείους το USS Alabama που ναυπήγησε ο ίδιος.
  Ο ερευνητής Sebrell πιστεύει οτι η ανακάλυψη του Prioleau θα φέρει ιστοροτουρισμό στο Λίβερπουλ. Ιδιαίτερα μιας που και το 2011 αναμένεται μεγάλη έκθεση στο Liverpool για τα 150 χρόνια από την έναρξη του Αμερικάνικου Εμφυλίου...

No comments:

Post a Comment