Saturday, July 10, 2010

Kam-sa-ham-ni-da Ν.Κορέα

Kam-sa-ham-ni-da: Μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα αλλά που ίσως να φέρνει στον νου κάποιων συμπολιτών μας πολύτιμες αναμνήσεις. Ιδιαίτερα για τα μέλη του Ελληνικού Τάγματος που πολέμησε το 1950 στον Κορεάτικο Εμφύλιο Πόλεμο η λέξη αυτή σημαίνει πολλά (εκτός από ευχαριστώ).
Πρόσφατα η Πρεσβεία της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα δημοσίευσε στον Τύπο (Εφημερίδα Βήμα) ένα ευχαριστήριο μήνυμα που αναφερόταν στην ευγνώμοσύνη που τρέφει στους Έλληνες και Ελληνίδες που πολέμησαν πριν 60 χρόνια στην Κορέα και συνετέλεσαν στο να είναι η χώρα αυτή ελεύθερη και δημοκρατική. 
Η "ανείπωτη ιστορία", ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα, και έχοντας συγγενείς που πολέμησαν στον Κορεατικό Πόλεμο, έψαξε και βρήκε μια παλιά συνέντευξη του προέδρου των βετεράνων πολεμιστών Κορέας από την εκπομπή  ΡΙΜΕΪΚ. Σε αυτήν γινόταν αναφορά στην επίσκεψη του Νοτιο-Κορεάτη Προέδρου στην Ελλάδα και την μεταξύ τους συζήτηση. Ο πρόεδρος της Ν.Κορέας αφού ευχαρίστησε του ζώντες πολεμιστές του Εκστρατευτικού Σώματος ανέπτυξε διάλογο με τον πρόεδρο των αποστράτων. Σε κάποιο σημείο λοιπόν ο πρόεδρος των αποστράτων ζήτησε να μην αναγνωρίσει η Ν.Κορέα την χώρα των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία τουλάχιστον μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή και το τελευταίο μέλος του Τάγματος Κορέας. Ο Νοτιο-Κορεάτης πρόεδρος ασπάστηκε την προτροπή των αποστράτων και έδωσε υπόσχεση οτι θα γίνει ως ένδειξη σεβασμού προς την Ελλάδα.
 Πράγματι, εως σήμερα ελάχιστες είναι οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Εκτός από κάποιες Ευρωπαϊκές, το ζεύγος Ν.Αφρικής-Αυστραλίας (λόγω ομογενών) και το Μεξικό η μόνη αναπτυγμένη χώρα που συνεχίζει και αντιστέκεται στις σειρήνες για αναγνώριση είναι η Ν.Κορέα. Η Νότια Κορεά τιμά, εκτιμά και σέβεται την πατρίδα μας και τα παιδιά της. Μα πάνω από όλα τιμά τον εαυτό της...

No comments:

Post a Comment