Sunday, October 25, 2009

Μια βουβή...μεταφράστρια


  Οι έρευνες στις ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου είναι ένα από τα θέματα που παρακολουθεί η "ανείπωτη ιστορία". Η αλήθεια είναι οτι μετά το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής η αναμόχλευση αυτού του θέματος γίνεται πλέον από τα θύματα των συγγενών και ιδιώτες.
  Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο συντηρητικό περιοδικό American Conservative μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Siebel Edmonds. Η Edmonds υπήρξε μεταφράστρια του FBI στα Τουρκικά, φαρσί κτλ την περίοδο αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Επιπλέον απωλύθηκε τον Απρίλιο του 2002 εξαιτίας των μεταφράσεων που έκανε και ενόχλησαν κύκλους στην Washington.
  Όλα άρχισαν με την πρόσληψη της στις 16 Σεπτεμβρίου του 2001 οπότε τις δώθηκε η μετάφραση ογκωδών φακέλων απο τα Τουρκίκα (και όχι μόνο) στα Αγγλικά. Η Edmonds βρήκε στοιχεία στις συνδυαλέξεις που αφορούσαν σχέσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και μελών του Κονγκρέσου με οργανώσεις που η ίδια ονόμασε "ημιπαράνομες" (καλυπτόμενες κάτω απο τίτλους όπως "Πνευματικός Σύλλογος", "Πολιτιστικός Σύλλογος", "Φιλόπτωχο Ταμείο" κτλ)  και σχετίζονταν με πωλήσεις όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, γυναικών κτλ. Μάλιστα παρότι Τουρκικής καταγωγής δεν δίστασε να αναφέρει οτι ενορχηστρωτής και ενδιάμεσος των οργανισμών αυτών ήταν κάποιος Τούρκος.
  Τα στοιχεία που έφταναν στα χέρια της αυτούς τους 7 μήνες εργασίας στο FBI ήταν καταιγιστικά:
- Από τον Απρίλιο του 2001 οι τρομοκράτες ήταν στην Αμερική και στα αρχεία που μετέφραζε γινόταν αναφορά σε χτυπήματα 5-6 εβδομάδες μετά τον Αύγουστο σε 4-5 μεγάλες πόλεις.
- Άνθρωποι του FBI συνεργάζονταν με τις "ημιπαράνομες" οργανώσεις. Ήταν οι ίδιοι υπάλληλοι του FBI που πριν την 9/11 είχαν εμποδίσει την μετάφραση των αρχείων που η ίδια τώρα μετάφραζε.
- Οι οργανώσεις αυτές χρηματίζονταν απο την ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία) και έδειναν χρήματα σε πολιτικούς.
  Όταν η Εdmonds απευθύνθηκε στους ανωτέρους της, της είπαν να το βουλώσει και μάλιστα της έκαναν ενδελεχή έρευνα στο σπίτι παίρνοντας τον υπολογιστή της και υποβάλοντας την σε τεστ αλήθειας. Επίσης η αδερφή της στην Τουρκία ανεκρίθηκε απο την ΜΙΤ!!!
  Κάπως έτσι λοιπόν η Εdmonds πλησίασε 2 Γερουσιαστές για να την βοηθήσουν. Αυτοί απευθύνθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα John Ashcroft ο οποίος όμως επικαλέστηκε, για πρώτη φορά από την δημιουργία τoυ, το States Secret Privilege, μια νομική δικλείδα  που απαγόρευε απο την Sibel Edmonds να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του Θέματος (μέχρι και ότι έιναι από την Τουρκία ή οτι μετέφραζε Τουρκικά). Επίσης όλα τα στοιχεία της υπόθεσης δεν ήταν πλέον διαθέσιμα.
  Βέβαια επειδή η υπόθεση είχε γίνει γνωστή στους συγγενείς των θυμάτων υπήρξε κοινωνική πίεση και η Edmonds κατέθεσε στην επιτροπή της 9/11 σε ειδική αίθουσα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όπου εξέθεσε όλα τα στοιχεία που είχε από τις μεταφράσεις. Η επιτροπή δεν περιέλαβε τις μαρτυρίες της βουβής μεταφράστριας στο πόρισμα ενώ τα συμπεράσματα ήταν γενικόλογα αφήνοντας ικανοποιημένους τους πολιτικούς, το FBI την CIA κτλπ.
  Όμως στις 8 Αυγούστου τις επετράπει να καταθέσει, και να λύσει έτσι την σιωπή της μετά απο 7 χρόνια, στην Washington για την υπόθεση Schmidt/Krikorian που αφορά την δράση του Τουρκικού Lobby για την αποτροπή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επιπλέον έδωσε και την γνωστή συνέντευξη στο American Conservative όπου αναφέρει εν συντομία :
- O Marc Mark Grossman, παλιός πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, είχε συνάψει στενές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους, εγκληματικά γκρουπ, Ισραηλίτες αξιωματούχους κτλ. Έφυγε απο την πρεσβεία όταν βρέθηκαν για αυτόν στοιχεία για το σκάνδαλο Susurluk. O Mehmet Eymur που πήρε μέρος στο σκάνδαλο φυγαδεύτηκε στην Αμερική και του δώθηκε μάλιστα και υπηκοότητα. To δε κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση Abdullah Catli είναι και αυτός στις ΗΠΑ.
- Με τον επαναπατρισμό του ο Grossman έγινε απο τον πρόεδρο Bush ο ν.3 στο υπουργείο εξωτερικών (γνωστός για τις αντιελληνικές του θέσεις)
- Οι Richard Pearl, Douglas Feith, που υπήρξαν μέλη με ενεργό ρόλο στο επιτελείο Bush, έδειναν πληροφορίες (προσωπικού χαρακτήρα όπως οικογενειακά προβλήματα, αιτήσεις διαζυγίων, οικονομικά, χαρτοπαιξία κτλ) στον Grossman για σημαντικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου ουτωσώστε να τους εκβιάζουν.
- Ο Grossman παρέδιδε αυτά στον γερουσιαστή Lantos καθώς και σε Τούρκους.
- O Lantos  μέσω του Αlan Makovsky παρέδιδε στοιχεία που αφορούσαν εξοπλισμούς κτλ στο Εβραϊκό Lobby και στους  Τούρκους.
- Το δίκτυο αυτών των κατασκόπων περιελάμβανε Τούρκους καθηγητές πανεπιστημίου (στο ΜΙΤ μόνο ανεφέρεται σε ένα πυρηνικό φυσικό) που λόγω θέσης διόριζαν σε καίρεια εργαστήρια εθνικής ασφάλειας "δικους τους" φοιτητές που παρείχαν έναντι μικρής αμοιβής πληροφορίες για θέματα άμυνας, πυρηνικών κτλ.
  Όλα αυτά συνέβαιναν κάπου απο το 1996-1999. Το FBI συγκέντρωνε στοιχεία και για άλλους πολιτικούς (Dennis Hastert κτλ) αλλά λόγω της κρυφής μαγνητοφώνησης κάποιων πολιτικών το Υπουργείο Δικαιοσύνης σταμάτησε την έρευνα ως παράνομη...
  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στα σκάνδαλα που περιέγραψε η Edmonds διαδραμάτισαν όλα ρόλο κατά την πρώτη θητεία του Bush 2000-2004 και σιγά σιγά και διακριτικά έφυγαν από το προσκήνιο πριν το τέλος της δεύτερης προεδρείας Bush το 2008. Ενδεικτικά:
- Ο Dennis Hastert  ήταν πρόεδρος της Βουλής απο το 01/01/99-01/01/06
- Ο Pearl έφυγε απο το υπουργείο άμυνας το 2004
- Ο Faith έφυγε απο το υπουργείο άμυνας το 2005
- O Grossman πήρε σύνταξη το 2005
  Έτσι λοιπόν όταν μπόρεσε και μίλησε η βουβή μεταφράστρια τα μυστικά είχαν χαθεί...

No comments:

Post a Comment