Monday, September 14, 2009

H Eλλάδα απούσα απο τις εκδηλώσεις στο Γκντάνσκ

  Με έντονα αισθήματα υποδέχτηκε η "ανείπωτη ιστορία" την αναγγελία των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμιού Πολέμου στο Γκντάνσκ της Πολωνίας την 1η Σεπτεμβρίου. Όντας ευαισθητοποιημένοι για τη δεκαετία 1940-50 παρακολουθήσαμε στενά τις αναρτήσεις διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορίων (Reuters, AP κτλ) για ένα γεγονος που τείνει να ξεχαστεί (ειδικά στην πατρίδα μας).
  Πλήθος κόσμου (κυρίως βετεράνοι, Πολωνοί και συγγενείς πολεμιστών) απέδωσαν φόρο τιμής με επιμνημόσυνες δεήσεις σε καθολικούς ναούς καθώς και κατάθεση στεφάνων σε μνημεία του πολέμου. Το κλίμα θα λέγαμε οτι ήταν βαρύ διότι υπήρξε μια προσπάθεια στρίμωξης της Ρωσίας εξαιτίας της υπογραφής του συμφώνου μη επίθεσης Molotov–Ribbentrop 8 μέρες πριν την επίθεση στο Γκντάνσκ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του Ρώσου πρωθυπουργού Putin (σε άρθρο του σε Πολωνική εφημερίδα) περί ανήθικης συμφωνίας που βοήθησε τον Χίτλερ στα σχέδια πολέμου. Επιπλέον ο Πούτιν στηλίτευσε το οτι η Ρωσία αφέθηκε μόνη ουσιαστικά να πολεμήσει τους Γερμανούς στην Ευρώπη, έχοντας η ίδια 25 εκατ. θύματα. Συσχετίζοντας μαεστρικά τα τότε γεγονότα με το σήμερα είπε οτι απόφθεγμα αυτής της περιόδου είναι η ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών αμυντικών συστημάτων με την συμμετοχή όλων των χωρών μιας Ηπείρου (σαφή νήξη για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ).  
  Περίπου 20 επίσημοι απο την Ευρώπη και την Αμερική τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αν και η Πολωνική κυβέρνηση ανέμενε περισσότερο υψηλούς καλεσμένους. Μεταξύ αυτών ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Άγγλος υπουργός εξωτερικών Μίλιμπαντ, ο Γαλλός πρωθυπουργός Φιγιόν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μπαλκενέντε, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα (!), η πολιτειακή ηγεσία της Πολωνίας κτλ. 
  Εντύπωση προκάλεσε στο παρόν blog η ανυπαρξία της Ελλάδας απο μια τέτοια εκδήλωση την οποία η Αλβανία τίμησε! Η χώρα μας, που τόσα πολλά προσέφερε στον πόλεμο αυτό, δεν εκπροσωπήθηκε ούτε καν σε επίπεδο υφυπουργού! Πως είναι δυνατόν απόλεμοι υπουργοί και πολιτικοί να προσβάλουν έτσι τους ήρωες του ΄40, των οχειρών Ρούπελ και της Εθνικής Αντίστασης;
  Πραγματικά μας λειπεί το γεγονός. Η "ανείπωτη ιστορία" το στηλιτεύει και δεσμεύεται οτι θα επανέλθει επι του θέματος...
Σημείωση:  Η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν το 1938 την Συμφωνία του Μονάχου. Πολλοί ιστορικοί, όπως και ο Πούτιν σημείωσε, θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο έσβησαν αρχικά οι ελπίδες για ένα κοινό μέτωπο ενάντια στο φασισμό. Εν ολίγοις η Γαλλία, η Αγγλία και η Ρωσία "κατηγορούνται" οτι τυχωδιοκτικά υπέγραψαν συμφωνίες με τους Γερμανούς (πριν τον πόλεμο) ενώ έβλεπαν την καταστροφή να έρχεται...

No comments:

Post a Comment